Bojne barve

Bojne barve - Jedrt Lapuh Maležič | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Jedrt Lapuh Maležič
DIMENZIJA
9,2 MB
IME DATOTEKE
Bojne barve.pdf
ISBN
7361124175751

OPIS

Iskanje telesne bližine je že tako povezano z zagatami in majavimi mostovi preko vrzeli. Še toliko manj je uhojena pot do bližine med dvema ženskama,v katero je vedno vtkana neka nuja po razkritju identitete. Tako v začetnih zgodbah junakinjino približevanje izbranki zahteva hkratno oddaljevanje po ovinkih, najpogosteje preko moških. Ti so večkrat v vlogi nujnih, čeprav odvečnih ljubezenskih posrednikov in nadomestkov, s katerimi se lezbično željo ohranja v varnem območju. Velikokrat pa "osumljeni", ki jih zanima isti spol, ta interes še raje obesijo komu drugemu ali drugi.Junakinja se pogosto znajde v vmesnem prostoru, med strejtovskim in homosvetom, med muko prikrivanja in bližajočo se apokalipso razgaljanja, tako rekoč v sladkih vicah predrazkritja, ki jih primerja s sprehajanjem po rezilu. Zato si pred odhodom med ljudi, kjer jo najbolj zanima določena ženska, nadene šminko, bojne barve, čeprav se še bolj kot z okoljem bojuje sama s sabo.Tudi za pripovedi z že deklariranimi lezbičnimi pari, ki si ustvarijo družino ali pa se razhajajo in preigravajo že preverjene scenarije partnerske drame, je značilno neko prečenje, ki kaže na globalno nemoč približevanja drugemu, pravzaprav drugi. Ravno tako pa so kratke zgodbe prodorne avtorice Jedrt Lapuh Maležič prežete z neposrednim jezikom in s humorjem, ki nam glavne like približata kot povsem vsakdanje in prepričljive modele, ki dihajo, nakladajo, se izmikajo, kolnejo, tenko piskajo, se napihujejo in se tako ali drugače razkrivajo in krvavijo čisto blizu nas.Najdemo jih v Savcu, v ljubljanskih klubih ali pa v domovih za ostarele, kjer mlad gej ali pa skin podnevi neguje starko, ponoči pa nerodno praktiicira dežurno sovraštvo. Vsi pa nam vzbudijo občutek, da smo jih že nekje srečali in slišali, vendar še nikoli tako zbrane, strnjene in ujete v eni sami knjigi.

V ospredju je dvojna vloga protagonistk, ki so sicer že prepoznale svojo lezbičnost, čeprav še čakajo, da jo javno objavijo, da z njo pridejo na plan. Jedrt Lapuh Maležič: Bojne barve Založba Škuc (Lambda, 124), Ljubljana 2016 152 str., 20 € + + + + Bojne barve odločno rušijo najrazličnejše klišejske predstave, ki zadevajo istospolno partnersko izkušnjo in jo prikazujejo kot nenormalno ali patološko pojavnost. Jedrt Lapuh Maležič namreč skozi 28 kratkih zgodb skrajno kritično pojmuje vse, kar sodobna družba označuje za manjvredno oziroma odklonsko od večinske miselnosti matrice. Kratkoprozno delo Bojne barve ni literarni prvenec prevajalke in pisateljice Jedrt Lapuh Maležič, bralci jo namreč poznajo že po zbirki kratkih zgodb Težkomentalci.V novem delu se posveča občutljivi temi iskanja in razkritja identitete: protagonistka zanimanje za isti spol prikriva in obenem želi biti razkrita, je v nekakšnem vmesnem prostoru, kjer se bojuje predvsem sama s sabo. Bojne barve odločno rušijo najrazličnejše klišejske predstave, ki zadevajo istospolno partnersko izkušnjo in jo prikazujejo kot nenormalno ali patološko pojavnost.

Pri japonskemu motociklističnem proizvajalcu Suzukiju so razkrili letošnjo barvno shemo, ki bo krasila njihova motoGP dirkalnika GSV-R, s katerim bosta nastopala Loris Capirossi in Alvaro ... Kategorija: Ocene Mon, 23 Oct 2017 21:00:00 +0200 Še ena kratkoprozna zbirka Jedrt Lapuh Maležič, ki je izšla v zadnjem letu - Bojne barve -, daje misliti, da se avtorica skuša konstituirati v točno določenem žanru. Zgodbe so resda izrisane v kratkozgodbeni maniri v nekaj potezah, ter prosto lebdeče v zaključku, vendar Bojne barve iz zgodbe v zgodbo bolj spominjajo ne skice ... Bojne barve so defenzivni teksti, saj avtorica malodane na vsaki strani razlaga svojo spolno usmerjenost; svojim staršem, znancem, kolegom, itd..

POVEZANE KNJIGE