Kot konji, ki spijo stoje

Kot konji, ki spijo stoje - Paolo Rumiz | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Paolo Rumiz
DIMENZIJA
11,86 MB
IME DATOTEKE
Kot konji, ki spijo stoje.pdf
ISBN
5943743420561

OPIS

Avgust 1914. Na rusko (vzhodno) fronto, borit se za Avstro-Ogrsko, za »svojega« cesarja, je krenilo tudi več kot sto tisoč mož iz Julijske krajine in s Tridentinskega. Bojevali so se v Galiciji, v Karpatih in na balkanskih bojiščih, in ko so se preživeli vrnili domov, je bila tam nova država, kraljevina Italija. Petindvajset tisoč se jih ni vrnilo, ležijo na več kot štiristo vojaških pokopališčih, posejanih v Karpatih in Galiciji, ter v neštetih brezimnih grobovih. Izkušnjo preživelih je pod fašizmom prekril sramoten molk, ker so se borili na »napačni strani«, seznami padlih pod zastavo z dvoglavim orlom so se porazgubili ... »Kakšno prihodnost lahko ima družba, ki pozabi na lastno preteklost?« se sto let po začetku prve svetovne vojne v knjigi Kot konji, ki spijo stoje (Come cavalli che dormono in piedi) sprašuje Paolo Rumiz. »Ni se smelo vedeti, da so se tisoči Italijanov častno bojevali za Avstrijo. [...] Najprej so bili preveč italijanski za Nemce, nato pa so postali preveč nemški za Italijane.«Knjiga nosi posvetilo »Dedoma, ki ju nikoli nisem poznal«. Rumiz po sledeh svojih dedov odpotuje z vlakom v Galicijo, na mitsko vzhodno mejo nekdanjega cesarstva, ki si jo danes delita Poljska in Ukrajina. Potovanje v »deželo senc« začne pri velikem pomniku Stotisočem, italijanskim žrtvam bojišča ob Soči in na Krasu v Sredipolju (Redipuglia); prižiga lučice na vojaških pokopališčih v beskidskih gorah; prebija se skozi goščavje, ki prerašča trdnjavski kompleks okoli mesta Przemyśl, kjer se je več kot sto tisoč obkoljenih cesarskih vojakov branilo pred Rusi skoraj pol leta, dokler jim ni zmanjkalo hrane in so se morali predati; govori s padlimi – eden čustvenih vrhuncev dela so pretresljive, v tržaškem narečju in ritimizirani prozi zapisane Litanije za Tržačane, padle v Karpatih; prebira spomine veteranov velike vojne; potuje po galicijski deželi, zaznamovani z neštetimi pokoli, in premišljuje o nezmožnosti Evrope, da bi se iz zgodovine kaj naučila; priča je nemirom, ki so prinesli prevrat v Ukrajini, in ponovnemu prebujanju napetosti med zahodom in Rusijo vzdolž frontne črte iz leta 1914 ... Leta 2015 je Paolo Rumiz za knjigo prejel nagrado »Alassio Centolibri – Un Autore per l’Europa«.

Na rusko (vzhodno) fronto, borit se za Avstro-Ogrsko, za »svojega« cesarja, je krenilo tudi več kot sto tisoč mož iz Julijske krajine in s Tridentinskega. Bojevali so se v Galiciji, v Karpatih in na ... Paolo Rumiz: Kot konji, ki spijo stoje Modrijan, Ljubljana 2016, prevod: Matej Venier, 24,90 € Nemogoči projekt: napisati reportažo iz prve svetovne vojne stoletje po njenem koncu. Kot konji, ki spijo stoje; Maj, november; Max in mačji rod; Milan Kučan, prvi predsednik; Moj mož in Ljubezenski roman; Pinjar; Ples in Gospa Marta Oulie; Po njihovih besedah; Prebežnik; Pretrgano življenje; Resna igra; Samo drevesa imajo korenine; Svila; Teogonija in Dela in dnevi, O vzvišenem; To noč sem jo videl; V gozdu; Z menoj na ... Paolo Rumiz, italijanski novinar in pisatelj, se v knjigi Kot konji, ki spijo stoje odpravi po poteh, ki sta jih pred stotimi leti utirala njegova deda.Umesti ju tudi v posvetilo: Dedoma, ki ju nikoli nisem poznal.Kot pravi, sta bila »napačna Italijana«, saj sta bila kot Tržačana vpoklicana v avstro-ogrsko vojsko in sta se po vstopu Italije v veliko vojno bojevala na nasprotni strani kot ... Kot konji ki spijo stoje A+ A- Kratka vsebina: Avgust 1914.

Jezik Vrednost iskanja. slovenski (1) slovenski (1) Rok dobave.

POVEZANE KNJIGE