Mašne in svetne ustanove ter legati v Lavantinski škofiji III/2

Mašne in svetne ustanove ter legati v Lavantinski škofiji III/2 - Jože Maček | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

Jože Maček
Mašne in svetne ustanove ter legati v Lavantinski škofiji III/2.pdf

»Očetov naših imenitna dela«: obraz preteklosti v duhovnosti in dobrodelnostiKnjiga na podlagi arhivskih virov prikazuje nastanek mašnih in svetnih ustanov, njihovo delovanje, urejanje, nadzor in premoženje. Kot drugi zvezek tretje knjige je zadnja v seriji knjig Mašne in svetne ustanove ter legati v Lavantinski škofiji. Zajema dekanije Maribor, Mežiška dolina, Radlje, Velika Nedelja, Vuzenica in Zavrč ter nekatere škofije, v katerih so bile romarske cerkve ali druge ustanove, ki so jim verniki namenili razne legate.V zgodovinski monografiji, ki zaključuje serijo o duhovnih in svetnih ustanovah ter legatih v Lavantinski škofiji, je na podlagi arhivskih virov po župnijah znotraj dekanij predstavljena problematika ustanavljanja in delovanja teh ustanov, njihovo število, poklicni profili ustanoviteljev in ne nazadnje njihovo premoženje, ki je kar veliko. V prvi knjigi objavljena uvodna besedila Predgovor, Zahvala, Viri, Metodične opombe, Literatura (z okrajšavami) in Slovarček manj znanih izrazov ter ves I. del veljajo tudi za to knjigo. Ker je delo obsežno, je izšlo v več zvezkih. V tem zaključnem zvezku je objavljeno tudi skupno krajevno kazalo in tabelarni pregled za tretjo knjigo, pa tudi tabelarni povzetek za celotno serijo. S tem je zaključen pregled vseh dekanij oziroma župnij Lavantinske škofije.O avtorjuAkademik dddr. Jože Maček je bil rojen leta 1929 v Sv. Petru (zdaj Olešče) pri Laškem. Na ljubljanski univerzi je dosegel diplomi univ. dipl. inženirja agronomije in univ. dipl. ekonomista. Nato se je zaposlil na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Dobil je prestižno nemško štipendijo Alexandra von Humboldta za pripravo disertacije v Nemčiji, kjer je na Univerzi Friedricha Wilhelma v Bonnu leta 1964 dosegel doktorat agronomskih znanosti s področja fitopatologije. Na beograjski univerzi je leta 1976 dosegel doktorat ekonomskih znanosti s področja gospodarske zgodovine, leta 1990 pa na ljubljanski Filozofski fakulteti doktorat zgodovinskih znanosti s področja agrarne zgodovine. Na Biotehniški fakulteti je predaval naravoslovno-tehnične predmete fitopatologijo, gozdno fitopatologijo in fitofarmakologijo. Postal je zaslužni profesor ljubljanske univerze. Poleg svojega poglavitnega delovnega področja se je kot s svojo »sivo ekonomijo« ukvarjal z zgodovinskimi raziskavami. O njih je objavil doslej deset knjig, več desetin zgodovinskih razprav, poljudnih člankov in recenzij zgodovinskih publikacij. Prejel je številna priznanja in nagrade. Leta 2005 je prejel Zoisovo nagrado za življenjsko delo. Je redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani ter Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu ter dopisni član Hrvatske akademije znanosti in umetnosti v Zagrebu. Je častni občan domače občine Laško.

Rebec Dubois Barbara ... Mašne in svetne ustanove ter legati v Lavantinski škofiji / Jože Maček ; [krajevno kazalo Tereza Mohar]. - Celje : Celjska Mohorjeva družba : Društvo Mohorjeva družba, 2012-<2014>.

- Zv. <1-3> ; 24 cm Dosedanja vsebina: 1 : Dekanije Braslovče, Celje, Gornji Grad, Kozje, Laško in Videm ob Savi.