Plečnik, kot se ga je spominjal njegov najljubši učenec Vinko Lenarčič

Plečnik, kot se ga je spominjal njegov najljubši učenec Vinko Lenarčič Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
DIMENZIJA
3,5 MB
IME DATOTEKE
Plečnik, kot se ga je spominjal njegov najljubši učenec Vinko Lenarčič.pdf
ISBN
4902439166937

OPIS

Spomini Vinka Lenarčiča so spomini, v katerih je Plečnikov najljubši učenec v času, ko je bil mojster izgnan iz javnosti in so ga zatajili tudi taki, ki so se kasneje z njim postavljali, napovedal:»Plečnikova smrt, njegov pogreb, je prvo razodetje Plečnika, drugo zemeljsko še pride – ker ni mogoče, da prerok umrje.«So osebno videnje človeka, ki je bil dolga leta v neposredni mojstrovi bližini, ki je od začetka slutil pravi, globlji smisel Plečnikovega prizadevanja, in ki mu je bilo dano sodelovati pri najintimnejših ustvarjalnih vzgibih vélikega arhitekta.Mnenji pisatelja in kritika o spominih Vinka Lenarčiča:»... čist in svež izvirek, kjer se ustaviš in se oddahneš... skoraj svojevrstno duhovno branje...« (Alojz Rebula v Družini leta 1994)»Vsi, ki jim kaj pomeni domoznanstvo in s tem povezani spomini, bi to knjigo preprosto morali prebrati. ... Šele [z njo] mi je končno postalo jasno, zakaj Rode meni, da bi moral biti slovenski svetnik predvsem Plečnik.« (Mihael Bregant v Mladini leta 1999)Knjiga je dopolnjena izdaja ob 50-letnici smrti Vinka Lenarčiča ter ob 60-letnici smrti Jožeta Plečnika in 10-letnici začetka postopka za njegovo beatifikacijo.

Vinko Lenarčič, Plečnikov najljubši učenec, je spomine na svojega arhitekturnega učitelja in duhovnega očeta začel pisati v začetku petdesetih let prejšnjega stoletja, in sicer na pamet, po spominu in brez zapiskov, dokončal pa jih je leta 1957, v letu Plečnikove smrti. Spomini Vinka Lenarčiča so spomini, v katerih je Plečnikov najljubši učenec v času, ko je bil mojster izgnan iz javnosti in so ga zatajili tudi taki, ki so se kasneje z njim postavljali, napovedal: »Plečnikova smrt, njegov pogreb, je prvo razodetje Plečnika, drugo zemeljsko še pride - ker ni mogoče, da prerok umrje.« Spomini Vinka Lenarčiča so spomini, v katerih je Plečnikov najljubši učenec v času, ko je bil mojster izgnan iz javnosti in so ga zatajili tudi taki, ki so se kasneje z njim postavljali, napovedal: »Plečnikova smrt, njegov pogreb, je prvo razodetje Plečnika, drugo zemeljsko še pride - ker ni mogoče, da prerok umrje.«. So osebno videnje človeka, ki je bil dolga leta v neposredni ... Plečnik kot se ga je spominjal njegov najljubši učenec Vinko Lenarčič Uredil: Simon Lenarčič (oprema, opombe in dodatna besedila), vnuk arhitekta Vinka Lenarčiča Izdal: Simon Lenarčič, samozaložba, Ješovec pri Kozjem, 2016 416 strani Vinko Lenarčič (1904-1966) je bil Plečnikov študent in občudovalec. Vinko Lenarčič - oglejte si vse knjige na Emka.si, Plečnik, kot se ga je spominjal njegov najljubši učenec Vinko Lenarčič... Jože Plečnik [jóže pléčnik], (23.

ISBN 978-961-283 ... Arhitekt Jože Plečnik je s svojim delom navdihnil študente in študentke naravoslovnotehniške fakultete, rezultat tega navdiha pa je razstava, ki so jo konec maja odprli v arhitektovi hiši v Trnovem v Ljubljani.. Odgovor na vprašanje, kakšen navdih lahko mladim danes pomeni Plečnikov ustvarjalni opus, razkrivajo na razstavi Plečnik kot navdih. Plečnik se je nad arhitekturo navdušil leta 1894, na razstavi Otta Wagnerja, kjer je videl njegove načrte za Berlinsko katedralo.

POVEZANE KNJIGE