Bornovi v Tržiču

Bornovi v Tržiču - Bojan Knific | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Bojan Knific
DIMENZIJA
7,98 MB
IME DATOTEKE
Bornovi v Tržiču.pdf
ISBN
5865880982548

OPIS

Leta 1891 je baron Julius Born – bančnik in podjetnik svetovnega formata – v Tržiču kupil obsežno posest. Prezgodnja smrt mu je preprečila uresničitev smelih načrtov, a njegovim idejam sta sledila sinova Friedrich in Carl – predvsem slednji je ključno zaznamoval razvoj Tržiča in njegovega gospodarstva.Knjiga predstavlja življenje in delo članov rodbine Born, ki so si pol stoletja prizadevali za splošen družbeni napredek Tržiča. Ob tem je v njej prek pisnih in ustnih virov ter številnih fotografij na bralcu prijazen način opisano, kako so pred približno sto leti živeli Tržičani in okoličani. "Knjiga Bojana Knifica je temeljito in vsestransko odlično delo o tržiški veji članov rodbine Born, ki so imeli judovsko, nemško in plemiško poreklo. Poznali so svet, bili odprti vanj, imeli so dobro izobrazbo, obvladali so diplomatske spretnosti, bili so tolerantni in prilagodljivi. Zgodba v knjigi pa je vpeta tudi v kraje in usode ljudi, ki so bili z Bornovimi tako ali drugače povezani. Torej je hkrati pripoved o življenju v Tržiču in okolici (Podljubelj, Jelendol idr.) v obravnavanem obdobju."- Prof. dr. Janez Bogataj Dr. Bojan Knific, rojen leta 1971, je od oktobra 2013 zaposlen kot kustos v Tržiškem muzeju, prej je dobro desetletje delal kot samostojni strokovni svetovalec za folklorno dejavnost pri Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Njegovo raziskovalno zanimanje je usmerjeno v proučevanje razvoja pripadnostnega kostumiranja – oblačenja »narodnih noš«, kostumiranja folklornih skupin in folkloriziranja plesnega izročila ter v zadnjem času spoznavanja in predstavljanja lokalne dediščine Tržiča.

V takratnem Puterhofu je zasvetila električna žarnica deset let prej kot v Tržiču, takoj za Ljubljano. Vse o Bornovih je v knjigi« Bornovi v Tržiču napisal Bojan Knific«. Predor na Ljubelju so začeli graditi Nemci pozimi leta 1941/42, ko so k delu prisilili taboriščnike in internirance iz taborišča v Maunthausu.

Predor na Ljubelju so začeli graditi Nemci pozimi leta 1941/42, ko so k delu prisilili taboriščnike in internirance iz taborišča v Maunthausu. Tu so jim postavili barake in jih prisiljevali v hudih razmerah k gradnji predora. Baron Karl Born je med Tržičani še danes cenjen mož, denacionalizacija njegovega premoženja (gozdovi, tovarne, elektrarne) je trajala več kot desetletje, gozdove so v upravljanje dobile sestre Elizabeta Ortner, Marija Peič Born in zdaj že pokojna Renata Schlosser.

POVEZANE KNJIGE