Prostori slovenske književnosti

Prostori slovenske književnosti Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
DIMENZIJA
9,79 MB
IME DATOTEKE
Prostori slovenske književnosti.pdf
ISBN
2974584076930

OPIS

Skupina raziskovalcev z ZRC SAZU in ljubljanske Filozofske fakultete pod vodstvom Marka Juvana v knjigi razvija novo disciplino, ki se oblikuje na presečišču med analizo literarnega sistema in geografijo, opira pa se na geografske informacijske sisteme. Na literarnogeografskem pristopu, predstavljenem v uvodnih poglavjih, temeljijo študije, tematski zemljevidi in grafi, ki skušajo razložiti, kako se je prek interakcije med geografskimi dejavniki in književnimi praksami v slovenščini od 1780 do 1940 materialno-ideološko oblikoval »narodni prostor« Slovencev. Argumentacija temelji na prostorsko-statističnih analizah množice podatkov o biografijah literarnih akterjev, razvoju tiska, založništva, literarnih društev in gledališč, o krajih, predstavljenih v zgodovinskih romanih, in konstelaciji spominskih objektov in poimenovanj, posvečenih slovenskim književnikom. Sistemska obravnava je dopolnjena z razpravami o predstavljenih in življenjskih prostorih izbranih književnikov od 17. do 21. stoletja.

V knjigi se 14 avtorjev in avtoric - dva sta geografa, preostali slovenisti in literarni zgodovinarji - ukvarja z literarnim ustvarjanjem v slovenskem jeziku na slovenskem etničnem ozemlju od konca 18. do srede ... Uvod v študij slovenske književnosti predavanja 2020/21; Uvod v študij slovenske književnosti seminar za E 2020/21; Uvod v študij slovenske književnosti vaje 2020/21 Prostori slovenske književnosti uredili: Marko Juvan.

stoletje udejanjala kultura slovenske književnosti. Prostori slovenske književnosti (Ljubljana: Založba ZRC, 2016), Svetovne književnosti in obrobja (Ljubljana: Založba ZRC, 2012) World Literatures from the Nineteenth to the Twenty-first Century (West Lafayette, IN: Purdue UP, 2013, spletna izdaja). Škandal na nacionalki: kritiziral vlado, novinarka ga je prekinila (VIDEO) Po spletu se te dni širi posnetek, ki je pritegnil veliko pozornosti. Gre za posnetek hrvaške nacionalne televizije (HRT), na katerem novinarka prekine sogovornika v trenutku, ko kritizira vlado. Simpozijski zbornik Obdobja 29 je posvečen najmanj raziskanemu področju slovenske literature - slovenski književnosti od leta 1980 do 2010.

POVEZANE KNJIGE