Pozna slava

Pozna slava - Arthur Schnitzler | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Arthur Schnitzler
DIMENZIJA
7,99 MB
IME DATOTEKE
Pozna slava.pdf
ISBN
7516835786564

OPIS

Avstrijski pisatelj, dramatik in zdravnik Arthur Schnitzler (15. maj 1862– 21. oktober 1931), eden najpomembnejših predstavnikov dunajske moderne, eden najprodornejših kritikov družbe v avstro-ogrski monarhiji ob prelomu stoletja ter eden najbolj igranih dramatikov na nemških odrih. Rodil se je v judovski družini na Dunaju, očetu otorinolaringologu in mami iz ugledne dunajske zdravniške družine. Študiral je medicino na Univerzi na Dunaju in pokončanem študiju služboval kot asistent in zdravnik v Splošni bolnišnici mesta Dunaj, nato tudi pri svojem očetu na dunajski polikliniki, dokler ni nazadnje odprl svoje prakse. Vzporedno z medicino se je začel ukvarjati tudi s pisanjem.Njegov prvi literarni prispevek je bila Ljubezenska pesem (Liebeslied der Ballerine), ki jo je objavil leta 1880 v časopisu Der freie Landbote v Münchnu. Njegovi najopaznejši noveli sta Poročnik Gustl (Leutnant Gustl), v katerem se je avtor v obliki notranjega monologa obregnil ob kodeks avstrijske vojske, in Sanjska novela (Traumnovelle). Schnitzler je tudi avtorštevilnih dramskih del. Njegov Reigen (Rajanje) je zaradi njegove kritike seksualnih tabujev sprožil burne reakcije občinstva, proti dramatiku so celo sprožili proces zaradi vznemirjanja javnosti. Kar nekaj njegovih del je dočakalo tudi uprizoritev na filmskem platnu, nazadnje v filmu Široko zaprte oči režiserja Stanley Kubricka.Iz Schnitzlerjeve neobjavljene zapuščine pa zdaj tudi medslovenske bralce prihaja njegova nedavno odkrita novelao umetniku Eduardu Saxbergerju in njegovi nikoli uresničeniumetniški slavi.

Pred bralcem je zgodba o ostarelem uradniku Eduardu Saxbergerju, ki je v svoji ... Pozna slava Mehka - 18. apr 2015.

Ves svet tekmuje, da bi dokončal ta ... The cheapest way to get from Poznań to Slava costs only RUB 21856, and the quickest way takes just 21½ hours. Find the travel option that best suits you. slava Slovenka po stopinjah Eltona Johna: Še kar ne verjamem, da je res Tjaša Fajdiga, ki se je z muzikal točkami predstavila v lanski, sedmi sezoni šova Slovenija ima talent, je dokaz, da se sanje ... Senzacionalno gor ali dol, Pozna slava ostaja eno najbolj zanimivih literarnih branj leta 2014.

POVEZANE KNJIGE