Grad in čas

Grad in čas - Vinko Bandelj | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Vinko Bandelj
DIMENZIJA
11,77 MB
IME DATOTEKE
Grad in čas.pdf
ISBN
5021683512993

OPIS

Nekoč je stal grad. Na griču, ki se je dvigal med drugimi griči, poraščenimi z gozdovi, nekaterimi višjimi, drugimi nižjimi, na skalnatem pomolu, ki je kronal grič, je stal grad. S trdnimi zidovi je molel nad skalami iznad bukovega in smrekovega gozda. Oklepala sta ga vsak s svoje strani. Smrekov z osojne, kjer pobočje strmo pada v grapo. Na dnu si hudournik kleše oglato pot. Bukov s prisojne, kjer grič obotavljajoče prehaja v poraščeni valoviti svet, ki se razteza neskončno kam. Nekoč je stal grad, v gradu je bil stolp, v stolpu je bila kamrica, v kamrici pa zaklad. A ni zaklad junak te povesti, marveč grad. Nekoč je stal grad.

Njegova podoba je bila sprva mnogo skromnejša, saj je obsegal le romanski palacij z obzidjem. Današnjo podobo je grad dobil kasneje, ko so ga prevzeli grofje Celjski, najbolj znana in najpomembnejša vladarska rodbina na območju današnje Slovenije. V času epidemije je spremenjen odpiralni čas gradu.

Leta 1418 je prišel v last celjskih grofov, ki so ga razširili in dogradili v mogočno utrdbo. Zapisi omenjajo, da je imel Kostel svoje sodišče, ki je razglašalo tudi smrtne obsodbe. Javni zavod Krajinski park Goričko Grad 191, 9264 Grad E-pošta: [email protected] Telefon: +386 2 551 88 61 Okrepčevalnica Stari grad Smlednik, predstavitev lokacije in odpiralni čas Grad Negova odpiralni čas.

POVEZANE KNJIGE