Ženske ali molčanja zgodovine

Ženske ali molčanja zgodovine - Michelle Perrot | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Michelle Perrot
DIMENZIJA
12,54 MB
IME DATOTEKE
Ženske ali molčanja zgodovine.pdf
ISBN
4592105020313

OPIS

So, smo danes ženske bolj hrupne, dovolj glasne?To je veliko odprto vprašanje, skozi katerega Michelle Perrot, zaslužna profesorica sodobne zgodovine na Univerzi Pariz VII – Denis-Diderot, tenkočutno in z veliko mero analitične empatije izrisuje usode žensk 19. in zgodnjega 20. stoletja. Iz molčanja, ki prekriva življenja in delovanja žensk, zna iztrgati sledove, vire, drobce intimnih dnevniških zapisov iz bolšjaka zmore povezati z bežnimi informacijami korespondenc, slik, prostorskih razmestitev, in naposled z izsledki drugih raziskav. Vse to na način, ki pred bralkami in bralci postopoma izrisuje podobo nekega pozabljenega, a tukaj pred nami znova obujenega časa, njegovega ozračja. Zlasti tistega v sobah žensk.Taja Kramberger

89. PINTERIČ, Uroš Michelle Perrot v svojem delu Ženske ali molčanja zgodovine o stanju delavk pravi, da so dvakratno zanikane: ker so ženske in so kot delavke antiteza ženskosti ter kot pripadnice proletariata.[2] Upor, ki je ženske ponesel na ulice, ni izhajal iz identificiranja svoje pozicije skozi perspektivo spola, temveč iz sil razmer, pomanjkanja, izkušnje prve svetovne vojne, nižjega plačila v primerjavi z moškimi in krivic na delovnem mestu. Za primerjavo: francoska zgodovinarka Michelle Perrot je temu problemu posvetila življenjsko raziskavo; v delu Ženske ali molčanja zgodovine, ki je bilo izdano pri KUD Police Dubove, je zgodovinskemu ženskemu molku namenjenih skoraj petsto strani, knjiga pa se časovno omeji zgolj na 19.

Kramberger, 554 p.], 2016, 509-535. Michelle Perrot: Ženske ali Molčanja zgodovine. Vnanje Gorice: Kulturno-umetniško društvo Police Dubove, 2016.

POVEZANE KNJIGE