Stoletje pred prvo svetovno vojno - res čas miru?

Stoletje pred prvo svetovno vojno - res čas miru? - Ivan Vogrič | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Ivan Vogrič
DIMENZIJA
12,80 MB
IME DATOTEKE
Stoletje pred prvo svetovno vojno - res čas miru?.pdf
ISBN
6778023656401

OPIS

Delo izpodbija v zgodovinopisju razširjeno mnenje, da je bilo stoletje od dunajskega kongresa ( 1815) do izbruha prve svetovne vojne (1914) na Slovenskem čas brez vojaških pretresov večjih razsežnosti.Resda tedaj na njem skoraj ni bilo vojaških operacij, je pa bilo posredno prizadeto, saj so slovenski vojaki sodelovali v vojnah zunaj etničbnega ozemlja, vključno z vojaškimi operacijami na Balkanu, ki so vplivale na iztek t.i. dolgega 19. stoletja. Prisoten je bil pojav, ko je več vojakov umrlo zaradi bolezni, kot pa na bojišču, število civilistov, umrlih zaradi "kolateralne" škode, pa je večkrat presegalo število žrtev med vojaki, tudi v času miru.

Po drugi svetovni vojni so nato z istim ciljem ustanovili ... Številni slovenski možje so med prvo svetovno vojno padli v oddaljenih krajih Galicije in Volinije, daleč stran od svojih domov. Da ne bi nikoli pozabili na več kot 10.000 Slovencev, ki so umrli v težkih razmerah in krvavih bitkah vzhodne fronte, so v Gorlicah na Poljskem in na vojaškem pokopališču Ličakiv v Lvovu v Ukrajini odkrili njim posvečena spomenika. Pred sto leti je italijanska vojska sprožila 10.

Puške, pištole in topove, ki so se polnili od spredaj, so zamenjala orožja, ki so se polnila od zadaj, kar je skrajšalo čas med polnjenem in izstrelitvijo naboja. Srbska zgodovina je še eno delo v seriji knjig Zgodovina držav in narodov, ki jo pri Slovenski matici urejata Peter Vodopivec in Peter Štih. Avtor knjige je pred kratkim umrli znanstvenik Sima Ćirković, eden v Srbiji in v svetu najbolj uveljavljenih zgodovinarjev.

POVEZANE KNJIGE