Črna voda

Črna voda - Joyce Carol Oates | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Joyce Carol Oates
DIMENZIJA
3,57 MB
IME DATOTEKE
Črna voda.pdf
ISBN
4121228423184

OPIS

Okvir zgodbe Črna voda (1992) – zabava, odhod v dvoje, nesreča, smrt mlade sopotnice – temelji na resničnem dogodku iz leta 1969, znanem kot »afera Chappaquiddick«, ko je bil za volanom senator Edward Kennedy; tudi on je zapustil kraj nesreče, ne da bi poklical pomoč. Toda J. C. Oates pravi, da ni pisala o njem in Mary Jo Kopechne (dogajanje je postavljeno in z omembami konkretnih političnih osebnosti in dogodkov zelo konkretno umeščeno v dobri dve desetletji poznejši čas), ampak je hotela ustvariti »mitično, skoraj arhetipsko zgodbo o mladi ženski, ki zaupa starejšemu moškemu in katere zaupanje je zlorabljeno«. Gre torej za prikaz kulture, ki samodejno povezuje politično moč s spolnostjo, pri čemer ostane figura močnega, karizmatičnega moškega na lovu za mlajšimi ženskami dokaj posplošena, osebnost žrtve – utelešenja romantičnih sanj bistrega in pogumnega dekleta – pa se skozi njene spomine, razmišljanja in predsmrtne halucinacije izriše zelo natančno in živo. Tako živo, da nas preganja še dolgo potem, ko smo zaprli knjigo …

Gibljejo se od repetitivnih linijskih elementov do iluzij prostora, navideznih planjav in horizontov. Celotno sliko pa gledalec dobi na ... Ste se kdaj vprašali, kam gre pitna voda, ki jo uporabljamo v gospodinjstvu? Pogosto razmišljamo samo o vodi, ki prihaja v naše domove, nekoliko manj pa o tem, kam odrabljena voda odteče.K raziskovanju me je vzpodbudila učiteljica, ki mi je dala za domačo nalogo temo o odpadnih vodah.

V zelo kratkem času se mora rešiti. Ko ji je črna voda zalila pljuča. Gre za zgodbo, ki se opira na neke daljne resnične dogodke iz kennedyjevskih časov.

POVEZANE KNJIGE