Slavček

Slavček - Kristin Hannah | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Kristin Hannah
DIMENZIJA
12,65 MB
IME DATOTEKE
Slavček.pdf
ISBN
5955603143677

OPIS

Ko se v mirni francoski vasici Carriveau Vianne Mauriac poslavlja od svojega ljubljenega moža, ki je bil vpoklican v vojsko, niti pomisli ne, da bi nacisti lahko zasedli njeno domovino.Nedolgo za tem nemška vojska vkoraka v Pariz in okupira približno dve tretjini Francije, ostalo tretjino pa pusti neokupirano, vendar pod nemškim nadzorom. Vianne je primorana pod streho vzeti nemškega oficirja, in ko s hčerko ostaneta brez hrane in denarja, nevarnost okoli njiju pa narašča, mora pod budnim sovražnikovim očesom sprejeti eno strašno izbiro za drugo …Viannina uporniška osemnajstletna sestra Isabelle se upira nacistom na vsakem koraku ter se na vsak način želi pridružiti boju proti okupatorju in pomagati osvoboditi Francijo. Poveže se z uporniškim gibanjem in najprej deli letake, potem pa se javi za mnogo nevarnejšo nalogo …Avtorica s srčnostjo, občutkom in sposobnostjo opazovanja opisuje 2. svetovno vojno in z epskim pogledom osvetli intimni del zgodovine, ki ga redkokdaj vidimo: ženske v vojni. Slavček je zgodba o dveh sestrah, ki ju ločuje starostna razlika. Izkušnje, ideali, strast in okoliščine vsako vodijo po svoji nevarni poti proti preživetju in svobodi v okupirani in razdeljeni Franciji. To je ganljiva, prelepa zgodba, ki slavi gibkost človeškega duha in trpežnost žensk. To je roman za vsakogar, roman za vse večne čase.

Grel bi tebi, mama, žuljave roke, gomilo temno očku, leži neznano kje. Milo slavček pesmi svoje mi prepeva v tiho noč, veter pa narahlo boža nagelj moj lepo cvetoč. In njegova pesem spomni me na tiste srečne dni, ko na prsi si pripela rdeč gorenjski nagelj mi.

Zdaj pa nagelj moj sameva, z njim sameva mi srce, žalostno mi poje slavček, pozabila si na me. Utihnil je na vrtu slavček in v temno noč je odletel, Narodnozabavni ansambel Slavček, s sedežem v Jurki vasi pri Straži, je v stari zasedbi nastal leta 1980 in v novi leta 1990.

POVEZANE KNJIGE