Od ljudskega glasbila do koncertnega inštrumenta

Od ljudskega glasbila do koncertnega inštrumenta - Darja Korez-Korenčan | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Darja Korez-Korenčan
DIMENZIJA
10,69 MB
IME DATOTEKE
Od ljudskega glasbila do koncertnega inštrumenta.pdf
ISBN
9780102407003

OPIS

Darja Korez Korenčan je prva, ki se je pri nas sploh lotila te tematike, čeprav je ustna harmonika ali orglice, kot ji pravimo, močno razširjeno glasbilo, ki nastopa v različnih glasbenih zvrsteh. »Pred dvema letoma sem se kot novinarka in urednica TV Slovenija udeležila mednarodnega festivala ustne harmonike v nemškem Trossingenu. Tam je nastopila tudi naša zasedba Sorarmonica, hkrati pa sem imela na tem festivalu možnost spoznati številne izvajalce z vseh koncev sveta. Vse bolj sem ugotavljala, da je ustna harmonika lahko celo koncertni inštrument, na katerega je mogoče igrati prav vse zvrsti, od ljudske glasbe do klasike, bluesa, jazza in celo rocka,« pravi avtorica, ki je temeljito raziskala ter na 140 straneh knjige zbrala podatke in zapise o uporabi ustne harmonike pri nas.V knjigi avtorica predstavi kratko zgodovino ustne harmonike, njen razvoj, delovanje in vrste, ki jih danes najdemo na trgu, nato pa se posveti zbiranju in urejanju materiala, ki priča o uporabi ustne harmonike pri nas. Tako predstavi festival v Mokronogu, srečanja orgličarjev in seminarje v Begunjah na Gorenjskem in povezanost tega inštrumenta z družino Avsenik, Blues harp festival in najbolj znane glasbenike, ki igrajo ustno harmoniko, od Vladimirja Horvata, edinega akademskega glasbneika, ki igra ustno harmoniko v različnih zasedbah, do Tomaža Domiclja, ki jo uporablja v popularni glasbi. V knjigi so predstavljene tudi različne glasbene zvrsti, ki jih igrajo izvajalci na ustni harmoniki. Gre za prvo knjigo, v kateri je zbrana tudi vrsta zapisov in spominov različnih glasbenikov in ljubiteljev ustne harmonike na ta inštrument.

natis. - Ljubljana : Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, 2015.

Glasbilo lahko spremlja harmoniko ali pa je v sestavi tako imenovane »mačje muzike«, kjer igrata melodijo glavnik s papirjem in nonola, spremljajo pa predmeti kot pokrova, pas, pralna deska itd., ki takrat nastopajo v vlogi ljudskega glasbila. THOMAS, Angela. 52 stvari, ki jih otroci potrebujejo od mame : kako lahko matere otrokom pomagajo na poti v samostojno življenje.

POVEZANE KNJIGE