Pripoved o minulih letih

Pripoved o minulih letih Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
DIMENZIJA
5,24 MB
IME DATOTEKE
Pripoved o minulih letih.pdf
ISBN
6982522388524

OPIS

Pripoved o minulih letih je najstarejše ohranjeno vzhodnoslovansko zgodovinsko besedilo, nastalo v začetku 12. stoletja, in predstavlja najpomembnejši zgodovinski vir za razumevanje srednjeveške zgodovine današnjih Belorusov, Rusov in Ukrajincev. Obenem je ta najstarejši vzhodnoslovanski letopis tudi okno v kulturo, ki so jo določale svetovnonazorske koordinate, ki so v marsičem drugačne od teh, ki določajo pogled na zgodovino v sodobnosti. Pripoved o minulih letih je tako torej tudi dokument, ki priča o neizogibni vpetosti vsake zgodovinske refleksije v ideološki kontekst obdobja, in čeprav so letopis v preteklosti pogosto uporabljali za utemeljevanje različnih, predvsem ruskih, v zadnjem času pa tudi ukrajinskih nacionalnih zgodovinskih mitov, je njegova resnična vrednost predvsem v tem, da o zgodovini razmišlja v njemu lastnih, srednjeveških kategorijah.

Na zadnji Besedni postaji v letu 2015 (22. decembra) smo govorili o prevodu najstarejšega ruskega letopisa.

Obenem je ta najstarejši vzhodnoslovanski letopis tudi okno v kulturo, ki so jo določale ... Zgodovina minulih let [1] je najstarejši ruski letopis, ki je nastal na koncu 11. in na začetku 12.

POVEZANE KNJIGE