Pijani zajec

Pijani zajec - David Krančan | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
David Krančan
DIMENZIJA
12,79 MB
IME DATOTEKE
Pijani zajec.pdf
ISBN
2518619124682

OPIS

Ob letošnji izdaji novega stripovskega albuma Davida Krančana se obeta še avtorjeva istoimenska samostojna razstava: poleg predstavitve originalnih strani iz najnovejšega stripa Pijani zajec bo Krančan v Alkatrazu izvedel še niz stenskih poslikav, ki zaokrožajo in dopolnjujejo vizualno pripoved o še enem predstavniku živalskega sveta. Glavna vloga postavitve je namreč namenjena pijanemu zajcu, nenavadnemu junaku, katerega zgodbo je navdihnila pripovedka iz znamenite zbirke Zverinice iz Rezije (zgodbo je po pripovedovanju Dorine Čúnkine zapisal Milko Matičetov).Po stripovski pripovedi Grdina (Stripburger/Forum Ljubljana, 2014) je Pijani zajec Krančanov drugi stripovski izlet na področje ljudskega slovstva iz Rezije. Vendar pa je ta izdelek ljudske domišljije avtor tudi tokrat vsebinsko predelal in ga prilagodil vzdušju aktualnega trenutka: predloga klasične pripovedke se tako preobraža predvsem v prigod polno priliko o človeškem značaju. Krančan ustvarja pomenljive zgodbe, ki se s pomočjo domišljene in živahne likovne imaginacije lotevajo prevpraševanja sveta, v katerem živimo. Postavitev zaznamuje vizualni in vsebinski dialog med že izdelano stripovsko pripovedjo in prav za to priložnost ustvarjenimi upodobitvami glavnega junaka, vpetega v preprosto in razumljivo pripoved. Ta je izdelana s prepoznavnim likovnim slogom, ki ga odlikujejo pomenljivi detajli, vešče kadriranje, predvsem pa smisel za komunikativno in dramaturško trdno pripoved.Za razstavo sta pijanega zajca v treh dimenzijah poustvarila Marko A. Kovačič in Rok Mohar.

Kako pripraviti in okusno zajce. Kunčje meso upravičeno priznan kot eden od najbolj prehransko in medicinsko skupaj z gotovostjo rečemo, da je zdravilne lastnosti.

Pod naslovom Deveta brigada predstavljajo več njegovih stripovskih del, tudi nagrajena stripovska albuma Grdina (2014) in Pijani zajec (2015). Da so ljudske pravljice s svojo zimzeleno sporočilnostjo, jasno strukturo in sporočilno močjo hvaležen in privlačen material za ustripljanje, pa po njenih besedah dokazujeta še dve Stripburgerjevi izdaji - Pijani zajec (2015) Davida Krančana in Medved Andreja Štularja. Seznam vicev iz portala Hudo.si, ki so podobni pojmu Pijani zajček Pijani zajec, tema za Kronike. Besedilo: Igor Kavčič Kategorija: Arhiv člankov / ponedeljek, 14.

POVEZANE KNJIGE