Izza parlamenta

Izza parlamenta - Jure Gašparič | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Jure Gašparič
DIMENZIJA
4,28 MB
IME DATOTEKE
Izza parlamenta.pdf
ISBN
7511598939688

OPIS

Parlament – ali teater? So tudi poslanci krvavi pod kožo? Mogoče še bolj kot »navadni smrtniki«?Namen te knjige ni vseobsežna predstavitev poslancev in njihovih strank, ampak ilustracija ravnanj in načina dela v jugoslovanskem parlamentu, pri čemer je posebej poudarjeno tisto, kar je politike razdvajalo. Ni toliko važno, kdo je nekaj storil in kaj je storil, važno je, kako je bilo storjeno, v kakšnem okolju, na kakšnem ozadju …Knjiga pelje bralca skozi različne plasti jugoslovanskega parlamenta. Najprej skozi stavbo, nato skozi ustavni in politični okvir, vse do razpravne dvorane, kjer so se poslanci pogosto zmerjali, povzročali škandale in delali kravale. Nekoč so v dvorano celo zvlekli golega pretepenega človeka. V razpravni dvorani so dvakrat odjeknili streli, še večkrat so krogle frčale zunaj nje. Političnega nasilja je bilo veliko. Po krvavem delu se knjiga loti enega osrednjih problemov države – korupcije in kupovanja glasov, nato pa predstavi delo in vsakdan tistih, ki so stali v ozadju celotnega parlamentarnega pogona – uradnikov, stenografov, čistilk, skupščinskih policistov … Pomemben del knjige je posvečen poslancem; od tega, kdo so bili poslanci, od kod so prihajali, koliko so zaslužili in čemu so imeli imuniteto, do njihove »družabne kronike«, sproščanja ob cigareti in kozarčku. Na koncu popelje besedilo bralca v podzemlje, v načrtovano parlamentarno zaklonišče, v čas, ko je v Evropi že divjala vojna.

Cover Type Hard cover Pages 222 ... Izza parlamenta : zakulisje jugoslovanske skupščine 1919-1941 Zgodovinsko društvo Celje in Zgodovinski arhiv Celje vabita na predavanje in predstavitev zadnje monografije dr. Jureta Gašpariča: Izza parlamenta - zakulisje jugoslovanske skupščine 1919-1941, ki bo v prostorih Zgodovinskega arhiva Celje v četrtek, 26.

format: 160 × 235 mm ... Zgodovinopisno delo Izza parlamenta se, s podobno časovno distanco, razpiše o dogodkih, ki so se odvijali malo manj kot sto let pred pisanjem knjige. Jure Gašparič pojasni pestro politično dogajanje v jugoslovanski skupščini v času med svetovnima vojnama.

POVEZANE KNJIGE