Gospa Marta Oulie

Gospa Marta Oulie - Sigrid Undset | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Sigrid Undset
DIMENZIJA
10,41 MB
IME DATOTEKE
Gospa Marta Oulie.pdf
ISBN
6096042544116

OPIS

Kratki roman Gospa Marta Oulie (izšel 1907) je pisan v obliki dnevnika, v katerem se prvoosebna pripovedovalka izpoveduje, potem ko je v trenutku, ko njen zakon doseže neke vrste »dno« – prevarala moža. In to ne s komerkoli, temveč z moževim najboljšim prijateljem in poslovnim partnerjem. V tej pripovedi tako rekoč vse neprestano »propada«, razpada, odmira, čeprav se njeni protagonisti krčevito trudijo, da bi ta trend obrnili. Brez uspeha: Marta in Henrik se po prešuštvu pretvarjata, kot da med njima ni nič, Marta si prizadeva za ponovno obuditev svoje ljubezni do moža Otta; ta za nameček usodno zboli in njegovo dolgotrajno vegetiranje v sanatoriju je lepa priložnost, da bi se odnosi razčistili. Pripoved je pronicljiva psihološka samoanaliza, čustveno pretanjen popis bega iz nereda v vse hujši kaos, po katerem od nekdaj ljubečega srca ostanejo le zaprašene razvaline. Presenetljivo zrela pisava za prvenec pisateljice, ki je 21 let kasneje priplezala na literarni parnas. Sigrid Undset je v svojih zgodnjih delih pogosto osvetljevala vlogo, položaj in emancipacijo žensk v sodobni družbi in družini. Med temi besedili so njen prvi roman Gospa Marta Oulie pa Jenny (prev. 1932) in Pomlad (1974). Pozneje se je več posvečala obravnavanju konfliktov med norveško tradicijo in vdori modernosti v vsakdanje življenje, analizi evropske krize sodobnega časa in zgodovinskemu romanopisju. Med deli iz tega tematskega kroga imamo v slovenskem prevodu romane Kristina, Lavransova hči (1933), Olav, Audunov sin (1964) in Povest o Viga-Ljotu in Vigdis (1965). Sigrid Undset je leta 1928 prejela Nobelovo nagrado za književnost, ki ji jo je Kraljeva švedska akademija podelila »predvsem zaradi njenih prepričljivih opisov nordijskega življenja v srednjem veku«.

BRALNI IZZIV: Uspešnica, ki je še nisi prebral Potepuški maček Bob / James Bowen Svetovna uspešnica, prevedena v 29 jezikov, prodanih več kot milijon izvodov, dve leti že vztraja na lestvicah najbolje prodajanih knjig.... sami superlativi o knjigi Potepuški maček Bob. V zadnjih letih so izšli njeni prevodi romanov V Sibirijo (Per Petterson, 2013), Gospa Marta Oulie (Sigrid Undset, 2015), zbirke novel Vsi otroci so iz ognja (Nikolai Houm, 2012), dram Sovražnik ljudstva (2010) in Stebri družbe (2011) Henrika Ibsena, prevod teološkega dela Ateistične zablode (David Bently Hart, 2013) ter več prevodov ... Nahajate se tukaj: Domov » Knjižnica Jožeta Mazovca » Iskanje knjige odrasli - Mestna knjižnica Ljubljana Dragi bralci! BRALNA ZNAČKA ZA ODRASLE je projekt, ki je namenjen vsem starostnim skupinam in bo zaključen konec leta 2017.

V njem se prvoosebna pripovedovalka Marta izpoveduje, potem ko je v trenutku, ko je njen zakon dosegel dno, prevarala moža Otta, in to z njegovim najboljšim prijateljem in poslovnim ... Pri založbi Modrijan so v zbirki Svila izdali prvi roman norveške pisateljice, nobelovke Sigrid Undset z naslovom Gospa Marta Oulie in novelo francoske pisateljice Irene Nemirovsky Ples. Založba Buch je poskrbela za izdajo stripa Tomaža Lavriča z naslovom Lomm. Ta je prišla, ko je bil leta 1907 objavljen njen prvi roman Gospa Marta Oulie.

POVEZANE KNJIGE