Pregibi in pasti

Pregibi in pasti - Durs Grünbein | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Durs Grünbein
DIMENZIJA
10,18 MB
IME DATOTEKE
Pregibi in pasti.pdf
ISBN
1993018587788

OPIS

Ostra, a hkrati zelo melodiozna dikcija, križana z ironično distanco in enciklopedično posmehljivostjo, virtuozno obvladovanje klasičnih pesniških form in flanerstvo po človeški zgodovini so od 1988, ko je kot komet stopil na nemško pesniško prizorišče, Grünbeinov prepoznavni znak. S to poezijo je nastopil trenutek, ko je nemška književnost lahko previdno odložila krivdna oblačila, ki jih je nosila petdeset let, stopila na stran in pogledala na zgodovino dvajsetega stoletja z distanco.Grünbeinovo pesniško zapeljevanje se dogaja zmeraj z avtokritičnim, že kar samoposmehljivim zavedanjem, da je pesem le včasih enklava progresivnega duha. Da ji njena pesemska narava sama po sebi ne zagotavlja nobene izbrane pozicije. In da je njeno edino orožje proti pastem okostenelosti distanca, avtoironija, okretnost v pomenskih pregibih, informiranost, neprizivna diagnostika, predvsem pa mentalna prožnost in budnost, ki ga zagotavlja intenzivni dialog s pesniško in filozofsko tradicijo. Grünbein poezijo razume kot posebno, sebi lastno obliko mišljenja in govora. To ilustrirajo že sami naslovi in podnaslovi nekaterih njegovih esejističnih knjig: Galilej premerja Dantejev pekel in obvisi na problemu merskih enot, Antične dispozicije ali Descartes v Nemčiji. Zato ne čudi, če je poleg vivisekcije sedanjosti Grübeinova pozornost usmerjena nenehno tudi nazaj v zgodovino, še posebej v stari Rim. Sam kot prevajalec Ajshila in Seneke vleče številne vzporednice med danes in časom moralne dekadence rimskega imperija, ki pred bralcem vedno znova zasije kot metafora za današnjo zahodno družbo.

Description: Durs Grünbein's poetry collection Falten und Fallen translated into Slovenian by Urška P. Černe and Aleš Šteger as Pregibi in pasti.Published by Študentska založba Publishing House in 2009. PREGIBI IN PASTI - Izbrane pesmi Durs Grünbein, Nemško in slovensko.

Pri nas vam vse Brezplačno dostavimo. Uporabnik je telefonsko številko preveril v državi Slovenija Koroška, Slovenija Telefonska številka: +386 70 709 386 Akutna bolečina lahko traja od nekaj dni pa vse do nekaj tednov. Kadar bolečina v križu traja tri mesece in več, govorimo o kronični bolečini v križu.

POVEZANE KNJIGE