Mož, ki je imel ženo za klobuk

Mož, ki je imel ženo za klobuk - Oliver Sacks | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Oliver Sacks
DIMENZIJA
4,39 MB
IME DATOTEKE
Mož, ki je imel ženo za klobuk.pdf
ISBN
9573916168643

OPIS

Knjiga Mož, ki je imel ženo za klobuk je prvič izšla leta 1985, skladatelj Michael Nyman pa je leto dni po njenem izidu ustvaril tudi opero z enakim naslovom. Delo danes velja za klasiko na področju »študijske nevropsihologije primerov« in je še vedno v ospredju knjižnih polic svetovnih knjigarn, poleg tega pa je prevedena že v številne tuje jezike. »Niti sodobne tehnične naprave niti še tako podrobno brskanje po medmrežju ne morejo tistim bralcem, ki jih področje nevroznanosti kakorkoli zanima in privlači, postreči s toliko nazornimi primeri, povezanimi s točno določeno okvaro v možganih, in jih predstaviti na tako privlačen način, kot se to v knjigi Mož, ki je imel ženo za klobuk posreči spretnosti in prenikavosti avtorja, ki ga sicer poznamo tudi kot vrhunskega nevrologa. Sacks je nenadkriljiv stilist, njegov slog pa temelji v posebni mentalni podstati, ki ga dela še posebej občutljivega in dojemljivega za povečini brutalne lepote in čudesa nevroloških krajin, ki jih opisuje.« – prof. dr. David Neubauer, dr. med. (iz spremne besede) OLIVER SACKS (1933– 2015) je bil zdravnik in avtor trinajstih knjig, med njimi tudi Prebujanj (slednja so navdihnila istoimenski film s trojno nominacijo za oskarja) in avtobiografije On The Move. Živel je v New Yorku, kjer je bil profesor nevrologije in psihiatrije v Zdravstvenem centru Kolumbijske univerze in prvi titularni »Kolumbijski umetnik«. Njegovo najbolj znano delo Mož, ki je imel ženo za klobuk, je v slovenščini prvič izšlo leta 2009, zaradi izjemnega zanimanja pa je sedaj ponatisnjeno. O avtorjevem delu se lahko bolj poučite, če obiščete www.oliversacks.com.

Mož, ki je svojo ženo zamenjal za klobuk, je imel tumor, ki mu je poškodoval predel možganov, zato ni več prepoznaval in razlikoval obrazov od predmetov. Dvorni pesnik medicine, kot so ga imenovali pri New York Timesu, je nanizal številna knjižna dela, v katerih je togi medicinski znanosti dodajal literarne prvine. V slovenščino sta prevedeni še dve, in sicer avtobiografija V pogonu, ki so jo tako kot Hvaležnost nedavno izdali pri založbi Modrijan, in Mož, ki je imel ženo za klobuk. Iz zdravnika se je čez noč spremenil v pacienta.

P. je pevec in profesor glasbe, ki spozna, da je izgubil ... Libreto komorne opere Mož, ki je imel ženo za klobuk se naslanja - za to glasbeno zvrst zares neobičajno - na zgodbo iz knjige z istim naslovom ameriškega nevrologa dr.

POVEZANE KNJIGE