Moč vesti

Moč vesti - Mira Delavec | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Mira Delavec
DIMENZIJA
10,19 MB
IME DATOTEKE
Moč vesti.pdf
ISBN
8921454991400

OPIS

Znanstvena monografija Moč vesti je nastala na podlagi doktorske disertacije Mire Delavec, v kateri je raziskovala življenje in delo pisateljice, skladateljice in pesnice Josipine Urbančič Turnograjske ter njeno vlogo pri oblikovanju slovenske literature v 19. stoletju. Knjiga je razdeljena na tri dele. V prvem avtorica oriše širše kulturno-socialno okolje, v katerem je ta doslej prezrta slovenska literatinja ustvarjala in ga primerja s sočasnim dogajanjem v Evropi, pri čemer poseben poudarek nameni vlogi ženskih literarnih ustvarjalk. V drugi in tretji knjiga dr. Mira Delavec sprva predstavi zgodovinski oris časa na gradu Turn in v njegovi okolici ter življenjsko pot Josipine Turnograjske, sledi pa celostna literarnoteoretična in literarnozgodovinska analiza njenih del, ki so tokrat prvič v celoti zbranain objavljena. Poleg temeljitega pregleda nad avtoričinim opusom knjiga bralcu ponuja tudi vpogled v pisateljičino korespondenco, kar dodatno osvetljuje njeno ustvarjanje. Knjiga je bogato slikovno opremljenja, zaradi česar je obenem zgovoren dokument o izseku slovenske (kulturne) zgodovine.Slavnostne predstavitve znanstvene monografije Moč vesti, ki je bila sredi septembra na gradu Turn pri Preddvoru, se je udeležil tudi predsednik RS dr. Danilo Türk. Poudaril je, da je to pomemben, simboličen trenutek, saj gre ob imenu Josipine Urbančič Turnograjske za zamolčano kulturno dediščino našega naroda, ki s tem delom in predstavitvijo, dobiva svoje priznanje.

Ko nekoga prosim za pomoč, prav tako. Ko se lotim novega posla, tvegam neuspeh.

Hitra dobava, običajno v 1-3 delovnih dneh. +. Poleg tega, da je strela človeku zelo nevarna, lahko naredi veliko škode tudi vašemu objektu.

POVEZANE KNJIGE