Zgodovina slovenskega planinstva

Zgodovina slovenskega planinstva - Tone Strojin | Fundacionsinadep.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Tone Strojin
DIMENZIJA
11,79 MB
IME DATOTEKE
Zgodovina slovenskega planinstva.pdf
ISBN
6515770459577

OPIS

Vsak izid integralne zgodovine posamezne dejavnosti ali kakega drugega dela slovenske družbe je prvovrsten dogodek že sam po sebi, izid zgodovine našega planinstva, ki ima med aktivnimi Slovenci posebno vlogo, pa še toliko bolj. Njen avtor dr. Tone Strojin je ugleden slovenski planinski publicist, ki je material in dokumentacijo za knjigo zbiral dolga leta. V delu na obsežen in zaokrožen način opisuje 110 let (1893–2003) razvoja planinske organizacije ter zgodovine našega obiskovanja domačih in tujih gora. A njegova zgodovinska pot se vije še od prej, v Bohinju začne že v šestnajstem stoletju, ko je fužine v Bohinjski Bistrici zgradil neki Maulner, nadaljuje zgodbo z osvajalci julijskih očakov, ki jih je pot proti vrhovom zanesla tako zaradi iskanja redkih korenik kot tudi zakladov, natančneje zlata. Planinstvo se je v drugi polovici osemnajstega stoletja razširilo tudi v strokovno dejavnost, torej raziskovanje alpskega sveta iz znanstvenih – geoloških in bioloških – namenov, ki je s pojavom karizmatičnih posameznikov v drugi polovici devetnajstega stoletja pripeljala do zlate gobe gorništva. Po prvi in še posebno po drugi svetovni vojni je bilo treba začeti znova. Ta čas predstavlja tudi ločnico med meščanskim in množičnim planinstvom, ki so mu bile temelj planinske koče in markacije, kar je po osamosvojitvi Slovenije mutiralo v obdobje liberalnega pojmovanja planinstva, ki traja še danes. Referenčno delo za vsakega resnega planinca.

PDF datoteka (98 kB) Razvoj planinstva na Slovenskem. Pred več kot 70.000 leti so se ledenodobni lovci ter nabiralci zelišč in sadov zatekali v jamo Potočka zijalka (1630 m) v Karavankah in Medvedovo jamo (1500 m) v Kamniško-Savinjskih Alpah.

Je avtor dveh monografij Slovensko planinstvo/Slovene Mountaineering in Matica planinstva ter več strokovnih in znanstvenih del. Mag.

POVEZANE KNJIGE