Škofjeloški pasijon

Škofjeloški pasijon - Oče Romuald | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Oče Romuald
DIMENZIJA
5,54 MB
IME DATOTEKE
Škofjeloški pasijon.pdf
ISBN
3937141149946

OPIS

ŠKOFJELOŠKI PASIJON ni le najstarejše ohranjeno slovensko dramsko besedilo, marveč je tudi eden od največjih dosežkov slovenskega slovstva v dobi baroka. Škofjeloški pasijon je na podlagi tradicije starejših besedil slovenskih spokornih procesij napisal kapucinski pater Romuald (Lovrenc Marušič, 1676–1748), ko je v letih med 1715 in 1727 deloval v kapucinskem samostanu v Škofji Loki kot pridigar in magister processionis – voditelj procesije. Tu je pater Romuald v 863 rimanih verzih napisal eno najlepših dramskih pesnitev v slovenski literaturi.Knjigaprinaša faksimile, diplomatični in kritični prepis s prevodom slovenskih besedil Pasijona in številnih, prvič objavljenih listin povezanih s Pasijonom, obsežne študije z bibliografijo.Povzetki v slovenskem, angleškem, nemškem in italijanskem jeziku.

Nazorno predstavitev Škofjeloškega pasijona pa je na panojih z besedo in sliko pripravilo tudi Muzejsko društvo Škofja Loka. Oboje je na ogled v prostorih knjižnice. Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

Premiera koprodukcije s ptujskim gledališčem bo v četrtek. Oče Romuald/Lovrenc Marušič ŠKOFJELOŠKI PASIJON Koprodukcija Prešernovega gledališča Kranj z Mestnim gledališčem Ptuj. PREMIERI: 4.9.2020 Mestno gledališče Ptuj 10.9.2020 Prešernovo gledališče Kranj Misterij Škofjeloški pasijon ali Processio Locopolitana je najstarejše ohranjeno dramsko delo v knjižni slovenščini (z začetka 18.

POVEZANE KNJIGE