Pravi čudež

Pravi čudež - Nagib Mahfuz | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Nagib Mahfuz
DIMENZIJA
6,46 MB
IME DATOTEKE
Pravi čudež.pdf
ISBN
4171845379482

OPIS

Ko je prišel do gostilne, se je usedel na svoj stol kot običajno, a prstov okrog kolen ni mogel več skleniti in tudi ždeti kot sicer ni več mogel, prav kakor bi povsem izgubil sposobnost negibnosti. Mislil je že vstati, ko je nenadoma zagledal znanca, enega od stalnih gostov te krčme. Prišlek je bil postaven, močan in čokat, polnega obraza in napetih žil. Z dvignjeno glavo je koračil po prostoru in omalovažujoče pogledoval po ljudeh. Vsak njegov gib je izdajal prevzetnost, kot bi mu ljudje vzbujali enake občutke, kot jih vzbujajo črvi občutljivi duši. Zazdelo se mu je, da tega moža prvič vidi. Njegova odvratnost je bila preočitna. Prasnil je v smeh, ki je že dva dni prebival v njem. Z ostrim pogledom je sledil možaku in se mu zapičil v hrbet, ki se je nastavljal predenj širok, poln in izzivalen.Nagib MahfuzNagib Mahfuz se je rodil leta 1911 v Egiptu. Pri štirinajstih letih je začel pisati poezijo, pri sedemnajstih se je prvič preizkusil v pisanju proze, napi¬sal je svoje prve novele, ki pa so bile večinoma zavrnjene. Študiral je filo¬zofijo ter zatem arabsko in svetovno književnost na filozofski fakulteti Univerze v Kairu, ne kateri je diplomiral leta 1934. Po diplomi se je vpisal na podiplomski magistrski študij in si za temo izbral estetiko v islamski filozofiji, toda po dveh letih je študij opustil in se po dolgem osebnem spopadu med književnostjo in filozofijo odločil za literaturo. Napisal je 34 romanov, 350 novel in krat¬kih zgodb (19 zbirk), 5 gledaliških iger in več deset scenarijev. V svojih literarnih delih je psihološko prodorno ter kritično in analitično opisal razvoj svoje države v 20. stoletju, še posebej pa se je posvetil psihološkemu vplivu družbenih sprememb na mišljenje in življenje običajnih ljudi. Leta 1988 je kot prvi arabski književnik prejel Nobelovo nagrado za svojo izvirno književno ustvarjalnost. Umrl je v visoki starosti leta 2006. Z državnimi častmi so ga pokopali v Kairu.Iz spremne besedeZa Mahfuza sta značilna poseben pripovedni jezik in tok, slog je povečini jedrnat in razgiban, osnovan na svojski stavčni skladnji, na kratkih, učinkovitih opisih in na domišljenem, dinamičnem in dramatičnem dialogu, ki z liričnimi premolki in razmišljanji gradi svojsko kompozicijo in daje pripovedi ritem. Pisatelj drži bralca v budnosti in napetosti, ko mu razkriva in slika vsakdanje življenje rojakov, njihove dobre in slabe lastnosti in skrivnosti, ko pred njega polaga temeljna življenjska, bivanjska in filozofska vprašanja ter odgovore, da dejavno razmisli o njih in sebi.Margit P. Alhady

Bolj kot zgodbo je izpostavil popotovanje, za katerega pravi, da je tisto, na čemer gradi pri vsaki knjigi. Ne gre za pot osrednjega literarnega junaka Jeremyja Marsha v Bonne Creek, pač pa njegovo osebno potovanje, pri čemer sta v ospredju ... pravi čudež prevod v slovarju slovenščina - nemščina na Glosbe, online slovar, brezplačno.

Za svojo izvirno književno ustvarjalnost je egiptovski pisatelj Nagib Mahfuz kot prvi arabski književnik prejel Nobelovo nagrado za književnost. Leto izida: 2011 Število strani: 296 Vrsta: trda vezava.

POVEZANE KNJIGE