Pivec palmovega vina

Pivec palmovega vina - Amos Tutuola | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Amos Tutuola
DIMENZIJA
11,93 MB
IME DATOTEKE
Pivec palmovega vina.pdf
ISBN
3567507545844

OPIS

V prvem romanu Nigerijca Amosa Tutuole Pivec palmovega vina (1952) se srečujeta dve civilizaciji: afriška in zahodna, rezultat pa je zmes literarnega in ustne tradicije, za katero ni recepture ne ponovitve.Tutuola, rojen leta 1920 v nigerijskem mestu Abeokuta, je s tem delom vzbudil izjemno zanimanje po vsem svetu in do danes je bilo prevedeno v več kot petnajst jezikov. Avtor nas, izhajajoč iz izročila svojega ljudstva Joruba, z glavnim likom, pivcem palmovega vina – afriškim Odisejem – odvede na čarobno popotovanje skozi afriška naselja in goščavja vse do Mesta mrtvih. Spotoma brez zadrege krši zakone logičnega in verjetnega, poljubno širi in krči čas ter se magično, hudomušno ali srhljivo seli iz prostorov tukajšnje stvarnosti v prebivališča duhov in nepojmljivih pošasti.Pisanje Amosa Tutuole, natrpano s fantastičnimi podrobnostmi, spominja na tektonsko prelomnico, pri kateri se v plasteh izmenjujejo davne legende jorubske, v marsičem skrivnostne kulture in vplivi preizkušenih književnih struktur. S svojimi posebnostmi pri sodobnem bralcu nehote spodmika izoblikovane zaznavne vzorce o sebi in svetu. Pivec palmovega vina velja za mojstrovino tega afriškega pisca in ostaja njegovo najbolj brano delo.»Pripoved Amosa Tutuole zbuja vtis, kakor da ni še nihče nikoli napisal česa podobnega ... V poblisku se nam odstre pogled na sam začetek književnosti, na tisti trenutek, ko pisava dokončno zgrabi in zajame mite in legende do tedaj nepismene civilizacije.«The New YorkerKnjiga, ki je ne boste nikoli pozabili. 

Nekega dne njegov osebni točaj pade s palme v smrt in od takrat naprej ni vina in ne prijateljev, ki bi ga pili z njim. Junak se tako napoti iskat svojega točaja, ki živi v mestu mrtvih, in na poti skozi goščavo se mu zgodi toliko neverjetnih reči, o katerih tu ni časa govoriti. Pivec je priimek več znanih Slovencev: .

To znači da je šećer prevrio do kraja ili do željenog stupnja (ostatak neprovrelog šećera u vinu). Sljedeće radnje potrebne su na mladom vinu: Ø zaštita vina od oksidacije (dolijevanje i primjereno sumporenje) Ø biološka stabilizacija (primjereno sumporenje, primjerena temperatura) Ø prvi pretok PRVI Pivečka Jasminum Officinale Pivečka Cymbopogon Winterianus Pivečka Belgian Hoppy Ale Pivečka Cascade IPA (USA) Pivečka Belgian IPA Pivečka Single Hop Kazbek IPA Pivečka Bohemka APA Pivečka American Pale Pivečka Cascade IPA (Německo) Pivečka Session IPA Pivečka Ležáček Pivečka New Zealand IPA Pivečka Summer IPA Raven / Pivečka Sugar Daddy Pivečka Cascade IPA (Austrálie ... Posebno so me očarale slike kač na stenah Pitonjega templja v Quidahu v Beninu.

POVEZANE KNJIGE