Julija ali Nova Heloiza

Julija ali Nova Heloiza - Jean-Jacques Rousseau | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Jean-Jacques Rousseau
DIMENZIJA
5,98 MB
IME DATOTEKE
Julija ali Nova Heloiza.pdf
ISBN
9969595669434

OPIS

Rousseaujev roman Julija ali Nova Heloiza vstopa na slovensko literarno področje prvič, v imenitnem prevodu Radojke Vrančič, in sicer kot izbor pisem, ki jih povzema po francoski študijski izdaji. Izčrpna spremna beseda dr. Toneta Smoleta nas popelje v čas Francije v 18. stoletju in podrobneje predstavi znamenite francoske enciklopediste, od katerih se je Rousseau pozneje razšel. Predromantično Rousseaujevo navdušenje nad naravo in poudarjena čustvenost literarnih oseb napoveduje v literaturi novo obdobje ali, kot pravi Katarina Bogataj Gradišnik: \"Nova Heloiza je pripravila pot v romantiko kot manifest novodobne, nebrzdane subjektivnosti. Odkrila je individuum in naravo ter povzdignila spontano čustvo in fantazijo nad razsvetljeni razum\". Spremna beseda povzema tudi odziv romana v Rousseaujevem in poznejšem času, saj je ta doživel izjemen uspeh in sprožil številne polemike in občudovanje, med slovenskimi avtorji zlasti pri Stritarju. Delo je umeščeno v učni načrt za gimnazijski program; dijakom ter študentom in starejšim bralcem bo dragocena spodbuda pri razumevanju nekdanjega čustvovanja in Rousseaujevega navdušenja nad naravo.

Iweala) sentimentalnem romanu Julija ali nova Heloiza seveda izrazit pečat dal tudi Goethejev Werther. Vseeno pa je v kontekstu te naloge treba opozoriti, da je dogajalni prostor razpet med slovensko domovino in svetovljanski Pariz.

Zoya Pirzad: Trpek okus kakijev. 16,99 € ... Julija ali nova Heloiza (izbrani odlomki) (Ljubljana: DZS, 2008.

POVEZANE KNJIGE