Demon iz Debar maala

Demon iz Debar maala - Goran Stefanovski | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Goran Stefanovski
DIMENZIJA
11,17 MB
IME DATOTEKE
Demon iz Debar maala.pdf
ISBN
5547128198704

OPIS

Poetika dramskega dela Gorana Stefanovskega (1952) je izrazito raznovrstna. V njegovih dramah, pravi ameriški teoretik James McKinley, »sta politika in zgodovina postali utelešena lika«, samokritičen humor o lastnem narodu, o Balkanu, o črno-beli zgodbi Vzhodne Evrope in o mitu Zahoda je navzoč v njegovem celotnem dramskem opusu. Odnos med mitom in zgodovino je pomemben. Mit in zgodovina sta že od nekdaj avtentičen prostor nasilja in človekovega odnosa do nasilja – naj se mu prepustimo ali kljubujemo? Antropološka dimenzija nasilja v dramah Stefanovskega ni črno–bela, ne sodi, ne moralizira ali opravičuje dejanj junakov, temveč odpira zaklenjene predale človeške duše in tragičnosti ter postavlja odprta, navidez neangažirana vprašanja človekovega obstoja, odgovori pa so vedno posamični, globoko individualizirani.

Med njegove najbolj znane drame sodijo Jane Zadrogaz, Divje meso, Let na mestu, Hi-Fi, Tetovirane duše, Črna luknja, Sarajevo, Bakanalije, Hotel Evropa, Demon iz Debar Maala in Odisej. V letu 2008 je izšel prevod izbranih dram lavreata Gorana Stefanovskega z naslovom Demon iz Debar maala. Prevod je delo Aleša Mustarja.

Ljubljana: Cankarjeva založba, 2008. Prevedel: Aleš Mustar; Spremna beseda: Lidija Dimkovska; Vsebina: Divje meso Tetovirane duše Hotel Evropa Demon iz Debar Maala. V Canterburyju je po kratki hudi bolezni v torek umrl makedonski dramatik, scenarist in esejist Goran Stefanovski.

POVEZANE KNJIGE