Terra nullius

Terra nullius - Sven Lindqvist | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Sven Lindqvist
DIMENZIJA
4,66 MB
IME DATOTEKE
Terra nullius.pdf
ISBN
5459293388066

OPIS

V Terri nullius se je Lindqvist lotil zgodovine evropskega »osvajanja« Avstralije. Terra nullius pomeni nikogaršnja zemlja; ta pravna izmišljija je skupaj z vulgarnodarvinistično doktrino o »obsojenih rasah« (»nižjih« rasah, obsojenih na iztrebljenje) služila za upravičevanje prisvajanja avstralske zemlje, izrivanja staroselcev in genocida nad njimi – vse v imenu civilizacije, napredka in večvrednosti »belega« človeka. Lindqvist v razpravo pritegne zgodovino, leposlovje, antropologijo in izkušnje z lastnih potovanj, da iz omare potegne okostnjaka in izriše zgodovino sramotne arogance Evrope. Zgodovino, ki je še vedno prisotna – v predpostavkah in teorijah, kjer bi se je najmanj nadejali.Sven LindqvistRojen leta 1932 v Stockholmu. Doktoriral iz zgodovine literarnih ved na stockholmski univerzi, s strani švedske vlade je prejel častno mesto profesorja, častni doktorat mu je podelila Univerza v Uppsali.Sven Lindqvist je eden najpomembnejših sodobnih švedskih piscev, prejel je velikoštevilo literarnih nagrad. Je avtor preko tridesetih knjig, v katerih prepleta zgodovinopisje, potopis, avtobiografijo, reportažo in esej.Mednarodno se je uveljavil predvsem s svojimi deli o Afriki, Kitajski in Južni Ameriki (China in Crisis, Land and Power in South America, The Shadow). Ukvarjal se je zlasti z zgodovinoevropskega imperializma in kolonializma (Exterminate all the Brutes), rasizma, genocida in vojn (A Histroy of Bombing, The Skull Measurer’s Mistake). K obravnavanim temam pristopa na oseben in izviren način, dostopen širokemu krogu bralcev, in z ostrim kritičnim angažmajem.V svojem pisanju pogosto združuje izkušnje s potovanj s strokovno analizo obravnavane teme, tako so zanj potovanja način mišljenja oziroma problemskega spajanja teorije in prakse.Knjigo Terra nullius je napisal leta 2005. Njegovo zadnje delo Intent to Destroy (2008) raziskuje zgodovino, psihologijo in mehanizme genocida.

Set in an Australia that is simultaneously recognisable and bleakly foreign, Coleman's work of speculative fiction tells a story of colonisation and displacement that is both devastating and all too familiar. Terra nullius. Iz latinskih besed terra, zemlja, dežela, in nullius, nikogaršnja.Z drugimi besedami: zemlja, ki ne pripada nobenemu človeku.

Ali vsaj nobenemu človeku, vrednemu tega imena. Izvorno je bila to zemlja, ki ni pripadala rimskemu imperiju.

POVEZANE KNJIGE