Je več dnevou ku klobas

Je več dnevou ku klobas - Vesna Guštin Grilanc | Fundacionsinadep.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Vesna Guštin Grilanc
DIMENZIJA
6,13 MB
IME DATOTEKE
Je več dnevou ku klobas.pdf
ISBN
9238798623617

OPIS

Nova, dopolnjena izdaja knjige je sad zbiranja pričevanj starejših ljudi, ki jih je avtorica v obdobju dobrih dveh let obiskala po vaseh tržaškega Krasa tostran in onstran meje, Brega in v predmestju. Pri delu je zasledovala prvenstveno dva cilja. Najprej raziskati in ovrednotiti kulinariko tega konca Primorske, da stare jedi z včasih kar obrednimi navadami ne šle v pozabo, da bi nasprotno morda ponovno zaživele vsaj ob raznih praznovanjih. In drugič zapisati pristno narečno izrazje, ki se žal naglo zgublja. Ob vsem tem je avtorico vodila neizmerna ljubezen do starih običajev, kamnite rodne zemlje in njenih klenih ljudi, ter spoštovanje do materialno skromnega, a človeško bogatega nekdanjega načina življenja.Vesna Guštin Grilanc je prava Kraševka in živi v rodnem Repnu. Diplomirala je iz igranja klavirja in je glasbena pedagoginja pri Glasbeni Matici iz Trsta. Že nekaj let se z vnemo posveča raziskovalnemu delu na področju ljudske kulture. Trenutno je tudi predsednica KD Kraški dom z Repentabra, v sklopu katerega vodi krajevni moški pevski zbor. Je tudi avtorica knjige Ogenj na kamnu - življenje ob ognjišču na Krasu in tržaškem podeželju, ki je tudi prevedena v italijanščino. V okviru Kraške ohceti je med glavnimi organizatorji, obenem pa opravlja vlogo pobudnice in svetovalke kulturnih, etnografskih in enogastronomskih dogodkov na Krasu.

Avtor receptov je Janko Rabar . Je več dnevou ku klobas- nekdanje prehrambene navade in recepti tržaškega podeželja avtorice Vesne Guštin Grilanc založbe Devin iz Trsta. Izkazal se je velik pomen sodelovanja vseh manjšinskih sosvetov v Avstriji, pravi, med ključnimi izzivi pa so prihajajoče deželno zborske volitve spomladi prihodnje leto.

Nekdanje navade in recepti tržaškega podeželja. Trst: Založba Devin.

POVEZANE KNJIGE