Morje mladosti

Morje mladosti - Andrej Platonov | Fundacionsinadep.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na fundacionsinadep.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Andrej Platonov
DIMENZIJA
8,18 MB
IME DATOTEKE
Morje mladosti.pdf
ISBN
9079897843475

OPIS

Povesti Temelj in Morje mladosti se vežeta na poglavitno idejo Platonova, \"žarptico socializma\", ki jo je razvijal v svojih romanih, pomenita pa vrh tretjega obdobja pisateljevega ustvarjanja. V obeh gre za izgradnjo sveta, ki naj bi počlovečil človeka, zlasti človeka proletarskih množic in človeka v podobi otroških sirot, in tako udejanjil \"komunizem življenja\". Tega naj bi junaki dosegli z zgraditvijo velikanske hiše, nakakšnega doma za vse proletarce sveta. Načrt spodleti zaradi nepremagljivih protislovij \"dialektičnega materializma\", ki onemogočajo srečo in svobodo vseh; človek še ni dorasel svoji zgodovinski nalogi, da bi premagal naravo in uresničil raj na zemlji. Dom prihodnosti, v katerem bi živeli predvsem otroci brez staršev, ki se bojo spominjali svojih prednikov, ni mogoč.Andrej Platonov, s pravim imenom Andrej Platonovič Klimentov (1899-1951), je izviral iz družine železničarja. Ob vrsti novel in povesti iz 20. in 30. let 20. stoletja je napisal svoje osrednje delo, roman Čevengur, objavljen šele 1972 v Parizu. Vsa dela so utopičen, fantastično-satiričen prikaz sovjetske družbe v času uradnega socialističnega realizma; stalinizem je zato Platonova razglasil za heretičnega anarhista. S tem se je začela pisateljeva trnova pot napadov, zapiranja, preganjanja, izolacije, ki se je končala s prezgodnjo smrtjo: Platonov je umrl kot hišnik , star 52 let.

Sej ne da smo samo mi uzivali, ampak drugih skrbi fantje nismo meli kot to . Na vrh.

Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi! Skrivnost večne mladosti vina je v morski kleti ... Kar daš v morje, to dobiš ven,« je ocenila, Tomažič pa je pojasnil, da je prav to smisel: »Včasih so se vinarji trudili, da bi vino čim bolj postarali, mi pa hočemo ohraniti čim bolj mlado vino, z njim pa tudi prijetne okuse in arome, ki se s staranjem izgubijo.

POVEZANE KNJIGE